Kildekritik

Hvad er kildekritik


Kildekritik er noget af det vigtigste du skal lære. Det handler nemlig ikke bare om at forholde sig til de bøger, artikler med mere, som du har fundet til din opgave. Du skal bruge det hver gang du læser en bog, en artikel i en avis eller et blad eller ser noget på en hjemmeside. Det samme gælder hvis du ser det i TV eller hører om det i radioen.

  • Hvem er forfatter, udgiver eller afsender? Er det en person som bør vide noget om emnet? Kan personen have grunde til at fremhæve/nedtone visse dele af det, der er skrevet?
  • Er der nogle politiske eller ideologiske holdninger i artiklen? Kommer disse holdninger klart til udtryk eller skal de findes mellem linjerne?
  • Hvor gammel er kilden? Ligger den tidsmæssigt tæt på det den omhandler eller er der gået lang tid? Der er fordele og ulemper ved begge dele. Ligger den tæt på, er der måske flere nøjagtige detaljer med og ligger den langt fra, er der måske kommet nye oplysninger frem, som kan være med til at kaste et nyt lys over det der skete.
  • Er der links eller en litteraturliste som viser hvor forfatteren har fundet sine oplysninger? 

Som du kan se, er det lidt af et detektivarbejde, men det må IKKE afskrække dig fra at gå i gang. 

Du får også lidt tips til, hvordan du kan lave "kildekritik" af netbutikker, så du kan forhåbentlig kan undgå at blive snydt, når du handler på  nettet.

Sider om kildekritik


Med opfindelsen af Internettet, blev det muligt for alle og enhver at udgive sine tanker, meninger, ideer eller holdninger til alt muligt og i takt med at det bliver mere naturligt at lede efter informationer på nettet, er det derfor vigtigt at du er meget opmærksom på hvad du finder og hvor du finder det.

 

På et eller andet tidspunkt, skulle du gerne ende med at blive student, men hvad vil det egentlig sige? Det danske sprog udvikler sig hele tiden og ordet student har ændret betydning. Det kan du læse mere om på ordforklaring.dk, der, som navnet antyder, forklarer betydningen af flere ord og vendinger. Når du har læst om studenten, bør du kigge grundigt på siden der handler om ordforklaring.dk

 

En anden spændende side handler om de store opdagelsesrejsende. Her kan du for eksempel finde oplysninger om Columbus, som opdagede Amerika i 1942. Derudover lykkedes det for ham at dø 45 år før han blev født. Læs artiklen om Columbus på All About Explorers.


Nettets Vildveje er et online-magasin, der handler om, hvordan løgne m.m. spredes via nettet.



Kildekritik af billeder


Du har muligvis selv 'pyntet' lidt på nogle billeder, inden du lagde dem på Instagram eller Facebook. Det har nok ikke haft den store indflydelse på verdenspolitikken, men det er der andre billeder, der har. Tjekdet.dk giver dig her en række værktøjer, som kan hjælpe dig med at fange manipulerede billeder på nettet.

 

Kildekritik når du handler på nettet


Kildekritik kan også bruges når du handler på nettet. De følgende eksempler tager udgangspunkt i en søgning på Canada Goose jakker lavet i april 2019. Søgningen gav blandt andet disse tre butikker/webshops: pro-outdoor.dk, nagpeople.com og jakkebutik.com.


Her er et screenshot af pro-outdoors kontaktinfo



I øverste højre hjørne kan du se e-mærket. Det betyder, at en række organisationer holder øje med, om butikken er et ordentligt sted at handle.


Trustpilot kender du nok i forvejen, men kan du være helt sikker på, at den information du får, er korrekt. Måske ikke, for Trustpilot er flere gange blevet afsløret i, at butikker der betaler for Trustpilots vurderingsydelse, får bedre anmeldelser end ikke-betalende butikker.


Som person har du et CPR-nummer, der identificerer dig. Virksomheder i Danmark skal have et CVR-nummer. På cvr.dk kan du tjekke, om virksomheden kører som den skal. Du kan søge på både cvr-nummer, navn, adresse med mere.


Pro-outdoor har skrevet både cvr, deres mail-adresse, fysiske adresse samt telefonnummer, så de har alle de kontaktoplysninger en god butik bør have på deres hjemmeside.

Hos Nagpeople mangler cvr-nummeret, men de har dog adresse, mail og telefonnummer.


Et andet sted på deres hjemmeside skriver de, at de nu kun findes som webshop. Styr på sagerne - not.


Et opslag på cvr.dk viser, at der har været et par konkurser knyttet til nagpeople og nogle tilknyttede firmaer.


Er det sikekrt at handle her? Måske, men med firmaets historik på cvr.dk og de modstridende oplysninger på hjemmesiden indikerer, at det måske ikke er alt der går helt godt.

jakkebutik.com har alt det, der bør få dig til at løbe skrigende væk.


Eneste kontaktmulighed er denne formular. Derudover er sproget på siden helt klart maskinoversat. Her får du et par eksemler:

Velkommen til vores butik, en leder i designer-inspirerede frodig og mærkevarer online!


Vi garanterer, at enhver transaktion du foretager på håndtaske himlen vil være 100% sikker.


Her bør du holde dig langt væk.


Brug Chrome-udvidelse til at spotte fup-butikker


E-mærket og Trygfonden har udviklet Sikker Shopping-udvidelsen til Chrome og skriver sådan om den:

SIKKER SHOPPING er en browserudvidelse til Chrome-browseren på din computer. Det er nemt at downloade SIKKER SHOPPING – efter få klik er SIKKER SHOPPING installeret. Du bliver nu tydeligt advaret mod svindelshops i dine Google-søgeresultater samtidig med, at e-mærkede webshops bliver fremhævede.


Du kan downloade udvidelsen på sikkershopping.dk

Hvem ejer en hjemmeside


Når du finder en hjemmeside som har nogle oplysninger du vil bruge, skal du altid prøve at finde ud af hvem der står bag. Hvis dem der har lavet siden kender de mest grundlæggende principper omkring kommunikation på nettet, skal der være en om/about/kontakt side, så du kan læse mere om hvem der står bag siden.

 

Hvis du googler "Martin Luther King", kunne du finde siden www.martinlutherking.org. Siden blev fjernet i 2018, men kan stadig ses på Internet Archive. I deres egen beskrivelse af siden kan man læse, at den viser "The truth about Martin Luther King: Includes historical trivia, articles and pictures. A valuable resource for teachers and students alike." Det lyder jo rigtig godt, men er det nu også det?

 

Hvis du i Google laver en søgning på "whois" får du en masse hits med "Whois lookup" og "Domain Lookup". Disse sider kan du bruge til at tjekke hvem der ejer en hjemmeside. Hvis du går ind på en af disse lookup sider og beder den søge på www.martinlutherking.org, kan du se at den er ejet af Don Black fra organisationen Stormfront.

 

Domain ID:D3064706-LROR
Domain Name:MARTINLUTHERKING.ORG
Created On:14-Jan-1999 05:00:00 UTC
Last Updated On:11-Jan-2011 17:48:35 UTC
Expiration Date:14-Jan-2012 05:00:00 UTC
Sponsoring Registrar:DirectNIC, LTD (R48-LROR)
Status:CLIENT DELETE PROHIBITED
Status:CLIENT TRANSFER PROHIBITED
Status:CLIENT UPDATE PROHIBITED
Registrant ID:ODN-520527
Registrant Name:Don Black
Registrant Organization:Stormfront
Registrant Street1:PO Box 6637
Registrant Street2:
Registrant Street3:
Registrant City:West Palm Beach
Registrant State/Province:FL
Registrant Postal Code:33405
Registrant Country:US
Registrant Phone:+1.5618330030
Registrant Phone Ext.:
Registrant FAX:
Registrant FAX Ext.: 

 

Og hvem er så Don Black og Stormfront? Det kan du læse om på deres hjemmeside. Herefter kan du så gøre op med dig selv om du tror de leverer "The truth about Martin Luther King".


Er hjemmesiden dansk - altså med et .dk til sidst - kan du normalt finde frem til ejeren via dk-hostmaster, som registrerer domænenavne i Danmark.



Kildekritik af aviser, netmedier og TV


I Danmark kan man klage over aviser, netmedier og TV-stationer, hvis man mener, de har bragt forkerte oplysninger. Pressenævnet kigger på klagen og vurderer, om mediet har forbrudt sig mod reglerne om god presseskik. En lang række medier er automatisk underlagt pressenævnet, mens andre selv skal tilmelde sig.


Kan du ikke finde mediet på Pressenævnets liste, er der god grund til at være lidt på vagt. Dermed ikke sagt, at det der er skrevet, er forkert, men når mediet har valgt, at du ikke skal kunne klage over dem, svækker det altså deres troværdighed.


Vær opmærksom på, at listen er delt i tre dele.